Velikonoční zajíčci

K Velikonocům patří koledování a samozřejmě pečení dobrot. Tato kynutá dobrota je výborná jak pro koledníky, tak pro členy domácnosti jako sladká snídaně. Pokud se pozastavujete nad tím, že kynuté pečivo trvá dlouho, tak toto mi připadalo, že to byla doslova „rychlovka“. I když kvásek potřebuje chvíli a pak kynutí taky nějaký svůj čas. Výsledek však stojí za to.

Upečení jsou zajíčci docela rychle a pokud se bojíte tvarování, zajíčci jsou opravdu jednoduchá záležitost i pro ty, kdo nejsou sochaři. U tohoto článku přidávám fota svých prvních výtvorů, abyste viděli, jak jednoduché to je.

Po upečení nechte pořádně vychladnout, než se do nich pustíte. Rozplývají se na jazyku… to dělá ta chuť citronové kůry.

A protože mám ráda aspoň trochu zdravější přísady, nahradila jsem obyčejnou mouku špaldovou, bílý cukr nepoužívám a mám třtinový. Ostatní ingredience jsou asi úplně obvyklé pro kuchařinky ve všech domácnostech.

Až upečete, těšte se na vzniklá zvířátka. Třeba to zrovna nebude podobné zajíčkům, ale to je v pořádku. Vždyť jaro s sebou přináší život v podobě mláďátek všeho druhu. Přeji všem příjemné tvoření a pak dobrou chuť.

10 kusů

Ingredience:

450 g hladké špaldové nebo bio mouky

1 droždí (42g)

70 g třtinového cukru (příp. moučkového třtinového cukru)

1 vanilínový cukr

špetka soli

60 g rozehřátého másla

1 vejce

nastrouhaná kůra z 1 citronu (příp. koupená)

250 ml vlažného mléka

 

Na ozdobení a posypání:

1 rozšlehané vejce

rozinky

práškový cukr s vanilkovou příchutí (příp. nic) 

POSTUP:

1. Přísady na těsto zpracujeme v míse. Posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 45-60minut.

2. Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a nakrájíme na 10 stejných dílků.Přibližně 1/3 těsta z každého kousku odkrojíme a dáme stranou na hlavičku a ocásek a 2/3 ponecháme na tělíčko.

3. Tvarování tělíčka:

Kousky těsta vytvarujeme do válečků o délce 10-12 cm, které na konci zašpičatíme. Z každé strany válečku těsto nastřihneme (nebo nakrojíme), aby vznikly 4 nožičky. „Tělíčka“ poklademe na plech vyložený papírem na pečení, pomažeme vajíčkem a „nožičky“ ještě jednou protáhneme. Zajíčky dáváme dále od sebe (použijeme příp. 2 plechy).

4. Vytvarování hlavičky a ocásku:

Z těsta pro hlavičku a ocásek odebereme polovinu, uhněteme kuličku a položíme ji jako ocásek na tělíčko. Z druhé poloviny vytvarujeme „kapku“. Na špičatém konci těsto nastřihneme (nebo rozřízneme) a vzniknou ouška. Položíme hlavičku na tělíčko.

Hlavičku a ocásek lehce potřeme vejcem a rozinky dáme jako očička.

5. Zajíčky necháme na teplém místě ještě asi 15minut nakynout. Potom pečeme v předehřáté troubě (Elektrická trouba: 190°C, Horkovzdušná trouba“ 170°C, Plynová trouba“ stupeň 2-3), cca 20minut.

6. Po upečení a vychladnutí můžeme posypat moučkovým třtinovým cukrem. Já osobně nesypu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *